SENIORFORENINGEN I EVRY

 

Forsiden

Lokalforening Oslo

Lokalforening Trondheim
  Arrangement
 
Påmelding
 
Tillitsvalgte
 
Medlemmer
  Referater
 
Personalforeningen i Trh

Medlemsfordeler

Lenker

Om Seniorforeningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Til Topps - Kristiansten Festning, onsdag 14.05.2008

4 personer møtte opp på parkeringsplassen på Tunga på ettermiddagen den 14. mai, Bjørn S, Nils Jørgen og Solveig fra arr.kom og Grethe. Vi var tydeligvis ikke lettskremt, selv om været så ut til å være både surt, kaldt og med sterk vind. Vi hadde kledd oss etter forholdene, og la trøstig i vei.

Vi tok den lange veien forbi BurgerKing og på østsida av Brøseth-området, så gikk det tversover til Tyholttårnet, forbi Kvilhaugen, ned Blussuvollsbakken og endelig til Festningen.

Der ventet det oss kaffe og kake i den gamle kommandantboligen, og vi innrømmet at det var godt å få sette seg ned etter drøyt en times rolig spasertur.

Vi ble med på omvisningen kl 1800, med overraskende mange besøkende, omkring 100 personer
hadde møtt opp, mange fler enn de hadde forventet og det ble meget trangt om plassen! Vi samlet oss i den største "kasematten", et av rommene inne i den ytre festningsmuren.
Der fikk vi en orientering om det som foregikk på Kristiansten under krigen. Vi gikk deretter innom det ekumenisk innviede kapellet som også er et rom i festningsmuren.

 

Deretter samlet vi oss oppe på festningsmurene og fikk forklart navnene på de ulike bastionene som muren består av, og hvorfor festningen er anlagt akkurat slik den er. 

Siste post i omvisningen var selve donjonen, hvor vi først fikk en orientering om byggemåtene, så litt om Armfeldts marsj gjennom Trøndelag og mye annet om selve livet i festningen. Vi fikk gå opp i alle tre etasjene, og fikk et godt innblikk i hvordan det må ha vært å være soldat her fra 1681 da festningen ble bygd og til 1916 da den ble nedlagt som militær base. De som arbeidet her kunne i hvertfall ikke være særlig lange, det var lavt under hvelvingene i øverste etasje.


Mettet av ny historisk kunnskap la vi i veg tilbake til Tunga. Tempoet var like rolig, kanskje ennå en smule roligere, og vi kjente det i beina da vi endelig nådde parkeringsplassen. Men både på veg til Festningen og tilbake gikk praten og vi hygget oss i hverandres selskap. Og alle sammen strakk ut skikkelig etter turen.

VI VAR ALLE SAMMEN ENIG OM AT DET FAKTISK HADDE VÆRT EN FLOTT TUR!
 

Vi håper virkelig at flere møter opp til de neste turene, vi tar det med ro og går i det tempoet som deltakerne ønsker, og været? Det er jo bare å kle seg etter forholdene, og litt vind og regn (det siste slapp vi på denne turen) gjør bare turen ennå mer fargerik!

Vel møtt til neste tur til Grønlia 11. juni!